miércoles, 16 de mayo de 2018

Què passaria si es pogués violar la primera llei de la reflexió?

Aquesta és una pregunta que té molt sentit fer-se, atès que moltes vegades no es para prou atenció a aquesta llei, també anomenada llei de conservació del pla d'incidència. Primerament, recordem quines són les lleis de la reflexió:

Primera llei de la reflexió: El raig incident, el raig reflectit i la normal es troben en el mateix pla.

Segona llei de la reflexió: L'angle d'incidència, format pel raig incident i la normal a la superfície reflectant, és igual a l'angle de reflexió, format pel raig reflectit i la normal ja mencionada.

L'objectiu és fer un exercici de reflexió, imaginació i un repte matemàtic. Mitjançant aquesta activitat es pretèn veure com de necessària és aquesta llei. Imaginem un món on tan sols se satisfés que en medis homogenis i isòtrops la llum es propaga en línia recta i es verifica que l'angle d'incidència és igual a l'angle de reflexió.


Si en aquestes condicions es té un raig que parteix d'A, es reflecteix en una superfície, i arriba a B, es podria determinar quina és la trajectòria del raig? Es té un conjunt finit de possibilitats? 



A continuació us deixo un Geogebra, pràcticament en blanc, perquè feu proves, investigacions i exploracions: https://www.geogebra.org/m/dZ6mWhWk

També us recomano que feu un cop d'ull a aquest Geogebra, on he fet les meves pròpies exploracions: https://www.geogebra.org/m/t5ugjUUj

Aquesta activitat, tal com les anteriors, l'he dissenyada acompanyant-la de:
Per qualsevol comentari o Feedback, no dubteu en deixar un comentari. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario