lunes, 14 de mayo de 2018

Deduint la segona llei de la reflexió

La següent activitat està dirigida a alumnes de batxillerat amb gust per les matemàtiques i la física i persegueix demostrar la segona llei de la reflexió a partir del principi de Fermat, la primera llei de la reflexió i el fet que la llum es propaga en línia recta en medis isòtrops i homogenis. 

Seria recomenable que, paral·lelament a la realització d'aquesta fitxa, disposèssim de làsers, esborradors, miralls i regles, per obrir la porta a l'experimentació i a posar a prova les conjectures. Una activitat d'aquest estil es publicarà pròximament al blog. 

A continuació es pot accedir al material: 
Es disposa d'aquest Geogebra per fer conjectures: 2na llei de la reflexió



D'altra banda, no vull deixar passar l'oportunitat de recomenar el web de PhET Interactive Simulations project at the University of Colorado Boulder. Hi ha una simulació molt completa i senzillament fantàstica on tracta tant la reflexió com la refracció. És molt rica perquè dóna moltes opcions: tractar la llum com a raig o com a ona, determinar la longitud d'ona (i.e. el color del raig), els medis, i permet fins i tot treballar la refracció amb prismes, cosa que em sembla fascinant. Realment té un ventall tan ampli de possibilitats que s'escapa dels objectius d'aquesta publicació. No obstant, és un recurs esplèndid. Aquí us deixo algunes captures fent experimentacions. 





Les dues imatges següents no tenen a veure amb la reflexió, sinó amb la refracció, però he volgut compartir-les per donar visibilitat al que es pot arribar a fer amb aquesta eina: 




No hay comentarios:

Publicar un comentario